Чи можна діагностувати несправність дизельних форсунок на автомобілі?

Категорії
Ця стаття була оновлена 21 09 2023
Зміст
  1. Що таке корекція?
  2. Найголовніша помилка!
  3. Чому стенд кращий за комп'ютерну діагностику?
  4. Як визначити правильність перевірки форсунки?

Багато людей приходять до нас на сервіс з питанням «чи можна перевірити ваші форсунки за допомогою комп'ютера?». Розповідаємо їм, що перевірка форсунок за допомогою комп'ютерної діагностики – це перевірка корекції. З її допомогою ми можемо тільки побачити можливість корекції на циліндрах.

Перейти до сторінки відновлення

Що таке корекція?

Ця інформація є дуже ексклюзивною і не була описана ніде раніше. Справа в тому, що корекція  - це просто бажання програмного забезпечення зменшити або додати коригування на поставку певної кількості палива. Коригування цього процесу відбувається шляхом подовження або укорочення довжини імпульсу струму, що подається в форсунку. Навіщо це робить комп'ютер? Тому що форсунка несправна? Цей параметр можливий. Але, це лише один з десятка можливих варіантів. Давайте подивимося, що ще може сигналізувати комп'ютер таким чином:

  • Різне стиснення в різних циліндрах. Для того щоб отримати вибух такої ж потужності і рівномірної роботи двигуна, комп'ютер змінює параметри впорскування палива;
  • Погані гідравлічні компенсатори;
  • Зношений розподільний вал;
  • Дефект сидіння клапана;
  • Проколювання прокладки між циліндрами (невелика розбивка)
  • Зігнувся сполучний стрижень після гідроудару.
  • Тощо.

Найголовніша помилка!

НАЙГОЛОВНІША ПОМИЛКА!

Чи можна діагностувати несправність форсунок на автомобілі?   
Як відомо, причини, за якими комп'ютер може так перерегулювати подачу палива – багато. Але, багато електриків з якихось невідомих причин вважають, що проблема криється в форсунках! Після цього такі форсунки потрапляють у відповідну службу, після чого встановлюються в машину, але, ситуація зовсім не змінюється, проблема залишається. 

Однак умовну інформацію про форсунки можна знайти через комп'ютер. Але, навіщо умовно? Тому що на деяких машинах є технічні дані, які пояснюють, скільки форсунка повинна витікати при простої за 1 хвилину. Для деяких машин такої інформації немає, або вона приблизна.

 

Чому стенд кращий за комп'ютерну діагностику?

Стенд є значною перевагою перед комп'ютерною діагностикою з ряду причин. По-перше, форсунка на стенді перевіряється в максимальному, а не простому режимі. Крім того, в програмі стенду встановлюється спеціальний план випробувань, згідно з яким можна дізнатися, скільки саме повинна зливати форсунка в зворотню. Варто також зазначити, що BOSCH взагалі не надає інформації про повернення при простої. Крім того:

Форсунки BOSCH повинні бути перевірені відповідно до плану випробувань. Найпростіша форсунка цієї марки має не менше 5 контрольних точок, за допомогою яких можна перевірити її працездатность  і як максимум – 9. Таким чином, ви перевіряєте форсунку тільки на 10-20% з усіх її показників!

Далі – ще більше. Delphi має 160 контрольно-пропускних пунктів. Комп'ютерна діагностика, знову ж таки, пропонує тільки один. Точність буде менше відсотка!

На Denso ситуація зовсім інша навіть при перевірці параметра зворотного стоку. Якщо допустима норма віддачі на BOSCH досягає 40 мілілітрів, потім Denso дозволяє значення 80 мілілітрів. Багато хто вважає, що є проблема в зворотній, хоча насправді – це абсолютно нормальна ситуація для форсунок цього виробника. Дізнатися припустиме значення Denso форсунки можна за номером каталогу.

ЧОМУ СТЕНД КРАЩИЙ ЗА КОМП'ЮТЕРНУ ДІАГНОСТИКУ?

Комп'ютерна діагностика дає можливість перевірки форсунки тільки в одному положенні – зворотній. Він впливає тільки на заведення автомобіля і його аварійний режим при навантаженні. Ви не зможете дізнатися вплив на потік, потиск, вібрацію. Комп'ютер просто не відображає і не розуміє параметрів, які можуть вказувати на 90% інших несправностей форсунки.

У той же час, жоден комп'ютер ніколи не зможе помітити, як протікає розпилювач п'єзофорсунки. Жодна корекція не враховує коефіцієнт попадання палива не під час роботи форсунки. Чому це так? Просто тому, що немає імпульсу. Таким чином, одноразова перевірка форсунок може бути тільки на стенді відповідно до відповідного плану випробувань.

Як визначити правильність перевірки форсунки?

Форсунку можна перевірити тільки на стенді. Якщо ви бачите, що вашу форсунку системни «Common Rail» перевіряють за допомогою стенду, де тиск накачується рукою і пульс перевіряється самостійно – не чекайте точного результату. Швидше за все, це недобросовісна послуга або люди, які не знають всіх тонкощів. Така перевірка можлива тільки на спеціалізованому обладнанні.

( 7 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*